יום שישי, 16 בדצמבר 2011

פריז. אופרה



ב"מולדת האופרה" (1669) מועלות מדי חודש הרבה הפקות, ההיצע גדול. הקהל הרב מעודכן, נלהב. האולמות מלאים - תמיד. הכרטיסים להפקת "צ'נרנטולה" ("אגדת סינדרלה") הקלילה והמקסימה של רוסיני, שהועלתה ב"אופרה גרנייה", בסמיכות לחג המולד -  אזלו ברובם בתוך שעות אחדות מרגע "פתיחת הקופה" הוירטואלית באתר האופרה הלאומית. המעטים שנותרו בקופות נמכרו לחובבי אופרה שלא היססו לעמוד בתור שעות רבות, במזג האוויר הסגרירי של סוף דצמבר. בפואייה נשמעה שיחה שדמתה לשיחת חובבי כדורגל: מתי הועלתה האופרה הזו לאחרונה בפריז? בשנת 1976, אמרה אשה אחת, שנראתה בקיאה מאד בפרטים, רק טבעי הוא, שכל הכרטיסים אזלו.
רבים מילאו גם את אולם "תיאטרון שאנס אליזייה" לפני שבועות אחדים, כאשר הועלתה שם האופרה "יוליוס קיסר" מאת הנדל על ידי אלאן קרטיס ו"איל קומפלסו בארוקו", בהפקה קונצרטנטית.
ההרכב שבניצוחו של קרטיס היה קטן, יחסית למימדי התיאטרון. בניגוד להפקות אחרות המעלות אופרות בכלי-נגינה היסטוריים, ובוחרות להוסיף כלי-נגינה ולהכפיל את העוצמה באופן כזה, קרטיס שמר על מידות ההרכב שהיה מקובל בעבר ו"הרוויח" שקיפות של מצלול ועדינות. ההרכב מצוין   ואת סגנון הניצוח המאופק והתומך של קרטיס אהבתי במיוחד.
את צוות הזמרים הובילו – בתפקידי יוליוס וקליאופטרה – שתי זמרות מצוינות. הסופרן קרינה גובן וזמרת האלט מארי-ניקול למייה מרבות להופיע עם קרטיס והאנסמבל שלו. שתיהן מוזיקאיות מרשימות, לשתיהן קולות גדולים ורפרטואר רחב, ושתיהן הצליחו להקים לחיים את הדמויות המוזיקליות ללא בימוי ומבלי להשתמש בתלבושות ובתפאורה.


אמנויות הדינמיקה והקישוט הן, לטעמי, היפות, המרתקות והמורכבות ביותר, כשמדובר בביצוע היסטורי בכלי-התקופה. שתיהן דורשות טעם טוב, היכרות עם רפרטואר גדול, דמיון עשיר מצד אחד - ויכולת איפוק רבה מצד שני. לא פחות מאלו, שליטה טכנית שיודעת ל"הפעיל" את המרכיבים השונים, כל אחד – בעת המתאימה לו. גובין ולמייה הציעו אינטרפרטציה עשירה בצבעים ובקישוטים, וחזרו והוכיחו, שביצוע משכנע של רפרטואר קולי מוקדם ובמיוחד של אופרה בארוקית אינו תלוי ב"תוספות תיאטרליות" ולא ב"קולות בארוקיים" (כלומר, קולות קטנים, "שטוחים"), אלא בחכמה מוזיקלית.
עד חג המולד, בשבוע הבא, תחווה פריז "קרשנדו" של הפקות אופרה. אין יפה מזה, לאזן את שיגרת החיים.  

יום שבת, 3 בדצמבר 2011

פריז. אור



צבעי החום והירוק נעלמו כמעט לגמרי מן הנוף. האפור לגווניו הבהירים והכהים מכסה, כמו צעיף משי דקיק, את העיר.


גני הטיולרי
הגשם ירד בעדינות רבה בימים האחרונים, רק תרסיס קל. וויתרתי על המטרייה, את הצעיף הסרתי מן הצוואר, הלכתי במעיל פתוח, ובכלל, נדמה היה לי שקצת פחות קר משהיה, או אולי התרגלתי למזג-האוויר הצפוני. אבל הבוקר התחזק הגשם ונעשה קר באמת..
פריז מתכוננת לחג-המולד. 


בחנות הפרחים השכונתית עצי-אשוח... מכוסי שלג, ארוזים, מוכנים להילקח, כדי שהילדים יספיקו לקשט אותם כראוי. 


עץ-האשוח של ה"נוטר-דאם"
ברחבה שלפני הנוטר-דאם התקינו עץ-אשוח גדול ורחב. בלילות הוא מושך את תשומת לב המטיילים באור הנוצץ מבעד לענפים שלו, ונראה כמו מגדלור-בתוך-אגדה. 


בכיכרות הוקמו שווקים של חג-המולד המציעים דברים יפים ומוזרי-מזון מיוחדים. "בו-קאדו!", כלומר "מתנות יפות!", קוראים המוכרים לעוברים על פניהם.


שוק חג-המולד ב"שאנס-אליזייה"
דוכני חג-מולד מעץ הוקמו לאורך ה"שאנס אליזייה", בין קצה שדרת-החנויות היוקרתית לכיכר הקונקורד. הם עשויים בדמות ביתנים קטנים בעלי גג משופע. כל אחד מהם הוא חנות קטנטנה, דחוסה. המתחם החדש ממלא את האוויר בצלילי להיטים, אולי שירי חג-מולד, ומסתיר את טורי העצים בשדרה היפה. בכיכר הקונקורד רחבת-הידיים, בצמוד למכוניות החולפות במהירות רבה מכל כיוון לכל כיוון, ממש לפני הכניסה לגני הטיולרי, עומד לו גלגל-ענק מואר. אורותיו מתחרים כעת עם אורות מגדל-האייפל. צעירים רבים ממתינים לעלות עליו, כנראה שהנוף הנשקף ממנו כעת יפה במיוחד. 


"גלגל-ענק" בכיכר הקונקורד
בערב עוברים המוני מטיילים בשוק-חג-המולד של השדרה. תערובת של ריחות ממלאת את האוויר. ריח ערמונים קלויים (קלויים למעלה ממידתם, עד חריכה... חבל. אני אוהבת ערמונים קלויים בעדינות רבה), ריח יין-חם, ריח מאפים שנאפים במקום, בשמן עמוק, ריח קרפ צרפתי בהמון חמאה, ריח-סוכר מכל דברי-המתיקה, ריח בירה, ריחות של סבונים, ריח בשמים וכמובן ריח כבד של שוקולד חם ונוזלי, מפנה את תשומת הלב לטבלאות השוקולד הענקיות הנמכרות לפי משקלן. כמה קשה להתאפק!


החנויות הרגילות שברחבי העיר, קטנות וגדולות, מלאות כל-טוב ומציעות המון "רעיונות למתנות" ומבצעים מיוחדים. מי שצריך לבחור – בוודאי לא קל לו...


חרוזי-אורות קטנים, נוצצים, הופיעו בכל מקום. על חזיתות הבתים, בכניסה לחנויות, בתוך הצמחייה שבכיכרות, לאורך הרחובות. הם זוהרים בכל-מיני צבעים: לבנים, תכולים, אדומים-סגולים, ירוקים, זהובים. 


מסעדת "אלזאס" שבשדרה היוקרתית
פריז, תחילת דצמבר, כמעט חג-המולד. כל כך הרבה אור!